Introducere: Ei bine, bine ai venit în lumea unde “Ești cel mai tare!” e demodat și “Mai ai de lucru, prietene!” e noul trend. Să vorbim despre cum să ne motivăm într-un mod puțin… neconvențional. Cine a zis că trebuie să ne îmbrățișăm ego-ul cu mănuși de catifea? E timpul să scoatem manusile de box și să începem să ne confruntăm cu realitatea: uneori, cea mai bună motivație vine din a ne pune sub semnul întrebării propriile capacități. Hai să-ți povestesc cum am ajuns să-mi setez “ceas deșteptător” pentru ego-ul meu.
Bine ai venit în Clubul ‘Nu Ești Chiar Așa de Tare’!
Știi sentimentul acela când cineva îți spune că ești grozav? Da, este ca un pufulete – pufos și plin de aer. E plăcut, dar nu te satură. Dar ce se întâmplă când te trezești cu un “Nu ești chiar așa de tare, încă”? E ca și cum ai lua un shot de espresso dublu fără zahăr. Te trezește, te zgâlțâie, și cel mai important, te pune pe gânduri.
De ce să te mulțumești cu Mângâieri, când poți avea Provocări?”
Să fim sinceri: a fi lăudat continuu e ca un desert prea dulce – începe să te enerveze după o vreme. În schimb, o provocare bine plasată poate face minuni. Când cineva îmi spune “N-ai făcut asta bine”, nu mă ascund sub pat. Mă încordez și mă gândesc: “Ah, așa? Stai să vezi acum!”
Ghidul Supraviețuirii în Jungla ‘Motivației Ghimpe’
Acum, să ne înarmăm cu o atitudine de “pot face asta”. Nu este vorba despre a fi negativ, ci despre a fi realist. Vrei să crești? Atunci acceptă că nu ești perfect și că mai ai de lucru. Și nu, asta nu înseamnă că trebuie să devii pesimist. E doar un mod de a te ține cu picioarele pe pământ și de a te împinge mai departe.
Poveștile mele cu Motivație ‘Pumnul’
Lasă-mă să-ți povestesc despre când mi-am cumpărat primul apartament. Mă gândeam că o să fiu în al nouălea cer. Ghici ce? M-am plafonat. Mi-am dat seama că atunci când lucrurile merg prea lin, foamea de succes scade. Așa că am zis, enough! Bine, și universul a zis la fel și s-a decis să mă lase fără permis, să dea o mașină peste mine și încă vreo 3 probleme foarte scumpe. Dar hey, asta m-a învățat să nu mă mai plâng de nimic și să fiu mai recunoscător.
Cum să-ți Construiești un ‘Sistem de Alarmă’ pentru Ego
Să-ți creezi propriul sistem de alarmă pentru ego nu e chiar o joacă. E ca și cum ți-ai instala un sistem de securitate în propria casă, dar în loc să te ferești de hoți, te ferești de complacență. Cum faci asta? Simplu: îți pui în calendar niște mementouri care să te “zgâlțâie” când începi să devii prea confortabil. Spre exemplu, “Ești sigur că asta e tot ce poți?” sau “Haide, nu te lăuda prea tare, mai ai mult până departe!”.
Cele 5 Reguli de Aur ale Motivației ‘Anti-Mângâiere’
- Fii Brutal de Onest cu Tine Însuți: Dacă nu ești pregătit să te confrunți cu realitatea, atunci totul e un joc.
- Nu Lua Totul Personal: Când te critici, nu e un atac la persoană. E un impuls pentru a crește.
- Nu Confunda Negativismul cu Realismul: Nu e vorba să fii pesimist, ci să fii realist.
- Fii Pregătit să Acționezi: Nu e de ajuns să te critici. Trebuie să și faci ceva în legătură cu asta.
- Sărbătorește Micile Succese: Nu uita să te feliciți când chiar faci progrese.
Cum să Nu Te Pierzi în ‘Jungla Autocriticii’
Important e să găsești echilibrul. Nu vrei să te transformi în propriul tău tiran. Dacă tot timpul te critici, riști să te demotivezi. Așa că, pe lângă mesajele alea zilnice care îmi dau o “palmă peste ceafă”, îmi amintesc și să mă felicit când chiar reușesc ceva. (se întâmpla cam des, de asta m-am îngrășat, csf)
Concluzie: Așadar, să ne amintim: motivația nu trebuie să fie o pătură caldă și confortabilă. Uneori, trebuie să fie un duș rece care să ne trezească la realitate. Și da, poate nu suntem încă grozavi, dar cu fiecare “șut” motivațional ne apropiem tot mai mult de a fi cea mai bună versiune a noastră.
No Comment! Be the first one.